Our stories

Osalesime Eesti esimesel koolitoidu idee sprindil 26. November

Tallinnas toimus Eesti esimene koolitoidu ideede sprint, kus osales pea 40 koolinoort üle Eesti.


 

Kutse osaleda sai ka Rakvere Reaalkool.

RRK õpilasesinduse liikmed Sophie Tõemets, Lisette Mägi, Loorelei Sepmann ning Tomi Saapar jagasid oma mõtteid ning aitasid kaasa, et tulevikus oleks koolisöökla veelgi innovaatilisem ja toiduvalik mitmekesisem. Koos mõeldi, arutleti  ja unistati, milline võiks olla tuleviku koolitoit.

Üritusel said osalejad kuulda inspireerivaid ettekandeid oma ala ekspertidelt:

• Priit Kuusk (Wend), ajakirjanik ja toiduentusiast, kes avas hea toidu olemust ning toidukultuuri tähendust ja tema mõtted:

Wend innustas märkama ja tähele panema head toitu ning tunnustama hea toidu tegijat. Loodus on kõige parem kokk, meie ülesanne on seda mitte ära rikkuda. Maitse on nagu lihas, kui sa treenid, see muutub paremaks ning tugevamaks. Ka keedetud porgand võib olla maitseelamus. Kokandus on kõige kiiremini kaduv kunstivorm, see annab elamuse. Maitsed ja lõhnad on väärt avastamist.

• Aigar Vaigu, füüsik ja innovatsiooni eestvedaja, kes jagas mõtteid sellest, kuidas sünnib uus ja innovaatiline ning tema mõtted: 

Keskkond ja ümbrus mõjutab seda, kuidas toit meile maitseb (toidukogemus). Koolitoit saab paremaks, kui õpilastel tekib tunne, et nad on selle ise teinud ehk võimalus noortel kaasa rääkida. Ümbruskond tekitab illusiooni ehk koolisööklal kui ruumil on oluline roll, et toit maitseks. 

• Külli Holsting, toitumisnõustaja ja -terapeut, kes rääkis toidu mõjust nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele ning veel tema mõtteid:

Kogemus on kõige tähtsam. Kasuta kõiki oma meeli ja maitseid, muidu ei ole söömine, vaid on toitumine. Me kõik armastame magusat. Miks? Evolutsioon- magus see on energia. Sool ja suhkur on mõlemad stimulandid ja tekitavad isu. Tervislik toit on oluline, sest, see aitab ennetada haigusi, on vaja, et  kasvada ja areneda,  vajalik vaimse tervise toetamiseks, tagab energia ja töövõime, toetab keha funktsioone.

Pärast ettekandeid jagunesid noored väikesteks gruppideks, et ideede kallal töötada. 

Tehisintellekti abiga valmisid õpilaste märksõnade abil koolisööklate kavandid.

Päeva lõpuks sündisid inspireerivad ja värsked lahendused, mida iga grupp ka esitles. Esitlused andsid huvitava ülevaate sellest, millist koolitoitu noored tulevikus soovivad – praktilistest ja innovaatilistest lahendustest koolisööklates.

Huvijuht

Sirli Vahula

 

 


 

 

Kutse osaleda sai ka Rakvere Reaalkool.

RRK õpilasesinduse liikmed Sophie Tõemets, Lisette Mägi, Loorelei Sepmann ning Tomi Saapar jagasid oma mõtteid ning aitasid kaasa, et tulevikus oleks koolisöökla veelgi innovaatilisem ja toiduvalik mitmekesisem. Koos mõeldi, arutleti  ja unistati, milline võiks olla tuleviku koolitoit.

Üritusel said osalejad kuulda inspireerivaid ettekandeid oma ala ekspertidelt:

• Priit Kuusk (Wend), ajakirjanik ja toiduentusiast, kes avas hea toidu olemust ning toidukultuuri tähendust ja tema mõtted:

Wend innustas märkama ja tähele panema head toitu ning tunnustama hea toidu tegijat. Loodus on kõige parem kokk, meie ülesanne on seda mitte ära rikkuda. Maitse on nagu lihas, kui sa treenid, see muutub paremaks ning tugevamaks. Ka keedetud porgand võib olla maitseelamus. Kokandus on kõige kiiremini kaduv kunstivorm, see annab elamuse. Maitsed ja lõhnad on väärt avastamist.


• Aigar Vaigu, füüsik ja innovatsiooni eestvedaja, kes jagas mõtteid sellest, kuidas sünnib uus ja innovaatiline ning tema mõtted: 

Keskkond ja ümbrus mõjutab seda, kuidas toit meile maitseb (toidukogemus). Koolitoit saab paremaks, kui õpilastel tekib tunne, et nad on selle ise teinud ehk võimalus noortel kaasa rääkida. Ümbruskond tekitab illusiooni ehk koolisööklal kui ruumil on oluline roll, et toit maitseks. 

• Külli Holsting, toitumisnõustaja ja -terapeut, kes rääkis toidu mõjust nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele ning veel tema mõtteid:

Kogemus on kõige tähtsam. Kasuta kõiki oma meeli ja maitseid, muidu ei ole söömine, vaid on toitumine. Me kõik armastame magusat. Miks? Evolutsioon- magus see on energia. Sool ja suhkur on mõlemad stimulandid ja tekitavad isu. Tervislik toit on oluline, sest, see aitab ennetada haigusi, on vaja, et  kasvada ja areneda,  vajalik vaimse tervise toetamiseks, tagab energia ja töövõime, toetab keha funktsioone.

Pärast ettekandeid jagunesid noored väikesteks gruppideks, et ideede kallal töötada. 

Tehisintellekti abiga valmisid õpilaste märksõnade abil koolisööklate kavandid.

Päeva lõpuks sündisid inspireerivad ja värsked lahendused, mida iga grupp ka esitles. Esitlused andsid huvitava ülevaate sellest, millist koolitoitu noored tulevikus soovivad – praktilistest ja innovaatilistest lahendustest koolisööklates.

Huvijuht

Sirli Vahula